Τί στο καλό, υπάρχει παράδεισος για τους βιβλιοφάγους; Μμμμ… ναι! Και γω την ίδια απορία είχα και το έψαξα το θέμα λιγάκι παραπάνω.
Πάντα πίστευα οτι ο παράδεισος των βιβλιοφάγων μοιάζει με μια τεράστια βιβλιοθήκη. Ούτε καν βιβλιοπωλείο. Και δεν είχα τελικά άδικο. Μόνο που αυτός ο παράδεισος δεν υπάρχει ούτε στον ουρανό, ούτε στη γη! Τότε που στο καλό βρίσκεται;
-Στο ίντερνετ! (Σε βλέπω που με κοιτάς δύσπιστα και υψώνεις τα φρύδια σου. Μην το κάνεις αυτό, θα αποκτήσεις ρυτίδες).
Καλά διάβασες λοιπόν και ναι, υπάρχει στο ίντερνετ. Και σου προσφέρει μια εμπειρία μοναδική. Σε σένα που αγαπάς είτε νωθρά είτε παθιασμένα τα βιβλία. Σε όποια κατηγορία αναγνώστη κι αν βρίσκεσαι το σίγουρο είναι ότι θα περιηγηθείς σε αυτό τον παράδεισο με ενδιαφέρον!
Ποιος είναι αυτός ο παραδεισος; Πάντως όχι η Amazon ούτε η Barnes & Noble. Αλλα η…… Goodreads. Η μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα βιβλιόφιλων και βιβλιοφάγων που αριθμεί περίπου 90 εκατομμύρια χρήστες. Για την ιστορία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2006 και εξαγοράστηκε απο την Amazon το Μάρτιο του 2013. Έκτοτε ο αριθμός ενεργών χρηστών αυξάνεται καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Απλοί βιβλιόφιλοι, φανατικοί βιβλιοφάγοι, συγγραφείς, εκδότες, συλλογικά όργανα και οργανισμοί είναι μερικές απο τις κατηγορίες χρηστών που συμμετέχουν σε αυτή την φιλαναγνωστική κοινότητα.
Η αποστολή της Goodreads είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν και να μοιράζονται βιβλία που αγαπούν. Αυτό είναι και το μότο της απο τότε που δημιουργήθηκε. “Ανακάλυψε νέες προτάσεις βιβλίων που θα αγαπήσεις. Κράτα δεδομένα για τα βιβλία που ήδη διαβάζεις. Γίνε μέλος της μεγαλύτερης κοινότητας παγκοσμίως που αγαπάει τα βιβλία”.

Ουσιαστικά η Goodreads είναι μια τεράστια βάση δεδομένων που αφορά στα βιβλία είτε πρόκειται για σπάνια δυσεύρετα κλασσικά έργα είτε για τις πιο πρόσφατες νέες κυκλοφορίες. Να κάνω εδώ μια επισήμανση. Στην Goodreads ΔΕ μπορείς να αγοράσεις βιβλία απευθείας όπως σε ένα ηλεκτρονικό  βιβλιοπωλείο. Μπορείς όμως να κάνεις ένα σωρό άλλα πράγματα. Και το βασικότερο να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες για τα βιβλία που αγαπάς.
Ορίστε λοιπόν τί δυνατότητες μεταξύ των άλλων προσφέρει η Goodreads.
1)Μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες για τα βιβλία που διαβάζεις. Ή και για τα βιβλία που σκοπεύεις να αγοράσεις. Πχ. Συγγραφέας, είδος-κατηγορία βιβλίου, αριθμός σελίδων, ISBN, αποσπάσματα, προσωπικές πληροφορίες για το συγγραφέα, blog του συγγραφέα κ.α.
2)Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου βιβλιοθήκη και να βάλεις στα ράφια ό,τι βιβλία διαβάζεις ή σκοπεύεις να διαβάσεις στο μέλλον. Έτσι θα έχεις συγκεντρωμένο το υλικό σου χωρίς να αναρωτιέσαι τί έχεις διαβάσει και τί να διαβάσεις αργότερα.

3)Μπορείς να διαβάσεις και να γράψεις κριτικές για τα αγαπημένα σου βιβλία. Το δυνατό χαρτί του Goodreads είναι οι κριτικές (reviews). Εάν θέλεις να αγοράσεις ένα βιβλίο καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στον κατάλογο του Goodreads. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία οι χρήστες είναι πιο έμπειροι, ρίχνουν

διεισδυτική  ματιά και φωτίζουν όλα τα θετικά και αρνητικά σημεία του βιβλίου. Θα αιτιολογήσουν γιατί το λατρεύουν ή το απορρίπτουν και θα στο προτείνουν ή μπορεί να σου συστήσουν ένα καλύτερο κατα τη γνώμη τους.
4) Ένα άλλο δυνατό σημείο του Goodreads είναι οι βιβλιο συζητήσεις-αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρηστών όπου οι χρήστες μιλούν για τα αγαπημένα τους βιβλία, προτείνουν και μοιράζονται στιγμές.
Bonus
Τα ετήσια βραβεία  GoodReads Choice Awards όπου οι χρήστες ψηφίζουν τα καλύτερα δέκα βιβλία απο κάθε κατηγορία βιβλίων. Οι κατηγορίες είναι περίπου είκοσι.
Reading Challenge.
Συναγωνίζεσαι είτε τον εαυτό σου και τις φιλαναγνωστικές σου αντοχές, είτε άλλους χρήστες για όποιο αριθμό βιβλίων διαλέξεις εσύ. Στην πραγματικότητα είναι μαραθώνιος ανάγνωσης βιβλίων!
Αυτό είναι λοιπόν το Goodreads. Ο επίσημος παγκόσμιος παράδεισος των βιβλιοφάγων. Αν το χρησιμοποιείς θα ήθελα να συνδεθώ μαζί σου στο Goodreads.  Ειδάλλως τί θα έλεγες να του έριχνες μια ματιά; Αξίζει τον κόπο!

Written by admin

Leave a Comment
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.