Όπως η ζωγραφική για ενήλικες έτσι και το να κρατάς ημερολόγιο έχει γίνει πλέον μόδα. Μπορεί οι εποχές "αγαπημένο μου ημερολόγιο..." να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ωστόσο το να κρατάς μια ατζέντα, ημερολόγιο ή πλάνερ στις μέρες μας θεωρείται must. Γιατί όμως;  Ορίστε πρόχειρα 7+1 λόγοι.


  1. Κρατάς οργανωμένες τις σκέψεις σου και τις υποχρεώσεις σου.

Είναι όμορφο  να συγκεντρώνεις σε ένα χαρτί σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα που σου γεννήθηκαν ακούγοντας ένα τραγούδι, βλέποντας μια όμορφη εικόνα, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Είναι σα να γεμίζεις μπαταρία για τις "βροχερές"μέρες. Απο την άλλη αντί για το ψυγείο που είναι φορτωμένο με μαγνητάκια μπορείς να καταγράφεις τις to-do λίστες σε αυτό το ημερόλογιο και να τις κρατάς συγκεντρωμένες.


  1. Είναι αγχολυτικό.

Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε ένα ακαθόριστο αίσθημα άγχους, πίεσης ή σφίξιμο στο στήθος γιατί θέλουμε να τα προλάβουμε όλα, γιατί μας πιέζει ένα πρόβλημα, γιατί δεν επαρκούμε. Όταν αποτυπώνουμε στο χαρτί πολύ συγκεκριμένα το πρόβλημα που μας αγχώνει θα φύγει ένα μέρος απο την πίεση και το άγχος. Συνήθως οφείλονται σε μια υπεργενικευμένη εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον αγχωνόμαστε περισσότερο με την ιδέα του άγχους παρά με το πρόβλημα.


  1. Ανακαλύπτεις ή βελτιώνεις την δημιουργική πλευρά του χαρακτήρα σου.

Όπως παραφραστικά λέει και ο Πικάσο όλοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες. Το θέμα είναι πώς θα συνεχίσουμε μεγαλώνοντας. Μία καλή ευκαιρία μας δίνεται με το ημερολόγιο. Ποιος δε σκιτσάρει όταν βαριέται; Αφού ξέρουμε ότι δε θα το δει κανείς ας τολμήσουμε να μεγαλουργήσουμε.


  1. Καταγράφεις κάτι που σου έκανε εντύπωση.

Το τέλειο τραγούδι που άκουσες στο ραδιόφωνο και το ξέχασες το επόμενο λεπτό; Ναι, εκείνο που δε μπόρεσες να κάνεις σαζάμ γιατί οδηγούσες. Το θυμήθηκες σε μια στιγμή επιφοίτησης μετά απο δυο μέρες. Γιατί να ψάχνεις χαρτάκι να το σημειώσεις κάπου πρόχειρα; Στοίχημα ότι θα το χάσεις. Το ημερολόγιο το έχουμε και γι' αυτή τη δουλειά.


  1. Βελτιώνεσαι σα συγγραφέας.

Μια απο τις αγαπημένες συνήθειες των συγγραφέων είναι να κουβαλούν πάνω τους ημερολόγιο και να καταγράφουν τα πάντα. Ακόμη και τον τσακωμό για το ανοιχτό παράθυρο στο λεωφορείο. Όπως λέει και η ρήση "η εξάσκηση τελειοποιεί". Δε σκέφτηκες ποτέ να γίνεις συγγραφέας; Μα τόσο γεμάτο ημερολόγιο είναι κρίμα να πάει χαμένο. Έστω ένα μικρό κείμενο ή ένα ποίημα. Ξανασκέψου το.


  1. Καταγράφεις τους στόχους σου και την πρόοδο σου.

Εκείνες τις αποφάσεις που πήρες τη νέα χρονιά; Ότι θα αδυνατίσεις, θα ταξιδέψεις, θα μάθεις στη γάτα σου να μιλάει γαλλικά. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κατάγραψε τους σα στόχους πολύ συγκεκριμένα όμως. Π.χ. Θέλεις να ξεκινήσεις γυναστήριο. Ξέχνα το. Για αρχή βάλε σα στόχο να εντάξεις ένα μισάωρο περπάτημα στη γεμάτη καθημερινότητα σου. Είναι πιο πρακτικό, πιο δελεαστικό ειδικά τώρα που μεγάλωσε η μέρα. Α! Και οικονομικά συμφέρει περισσότερο. Θέλεις κάτι περισσότερο; Σταμάτησε να χρησιμοποιείς το ασανσέρ και ξεκίνα να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες οπουδήποτε. Στη δουλειά, στην πολυκατοικία, στο γιατρό, στο Ίκα, στο μετρό. Μη κλέβεις όμως. Το να ανεβαίνεις την κυλιομενη με τα πόδια δε πιάνει.


  1. Κρατάς οργανωμένα τα οικονομικά σου.

Όσο μπορείς να τηρείς ένα εισοδολόγιο-εξοδολόγιο. Θα σε βοηθήσει να τα έχεις συγκεντρωμένα για να έχεις μια πλήρη εικόνα πού και σε τι ξοδεύεις τα χρήματα σου. Προσοχή όμως! Για να μην πάθει εγκεφαλικό το έτερον ήμισυ (αν υπάρχει) ή η κολλητή σου καλό είναι φυλάς στην καθημερινή σου τσάντα το ημερολόγιο σου μαζί με το πορτοφόλι σου.  Επειδή όμως πάντα υπάρχει κίνδυνος ορίστε ένα κόλπο εξόδου κινδύνου.  Καμουφλάρετε τα έξοδα ανάμεσα απο βαρετά κομμάτια υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, οδοντίατρος 5μμ εξαγωγή 55ΕυρώΒ* Όπου Β* = βιβλία. Έξυπνο; Πιάνει!


  1. Αποθηκεύεις μέσα πολύτιμες στιγμές.

Εκείνο το εισιτήριο απο τις διακοπές στη Μύκονο το Καλοκαίρι; Άντε και απο το σινεμά ή το αγαπημένο σου θέατρο. Ή μια φωτογραφία με τον καλό σου ή την κολλητή σου. Ένα τέλειο σελιδοδείκτη ή μια κάρτα για το καινούριο κομμωτήριο που άνοιξε στη γειτονιά. Οι αφορμές είναι πολλές.
Έπιασες λοιπόν την ιδέα. Αν έχεις ημερολόγιο ορίστε μερικές. Αν δεν έχεις ευκαιρία να αποκτήσεις.  Είμαι όμως περίεργη και πάντα αναζητώ φρέσκες ιδέες. Αν έχεις ημερολόγιο πού το χρησιμοποιείς; Και αν δεν έχεις μπήκες στον πειρασμό να αποκτήσεις ένα; Περιμένω ανυπόμονα να ακούσω τη γνώμη σου!
Written by admin

Leave a Comment
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.